We denken en ontwikkelen vanuit een circulaire aanpak
Superwood is ontstaan met de wens om het beste bouwmateriaal ter wereld, hout, te beschermen. We zijn ervan overtuigd dat het toegenomen gebruik van hout als bouwmateriaal deel uitmaakt van de oplossing voor de opwarming van de aarde en we zijn blij dat we daarin een voortrekkersrol kunnen spelen.
Ontdek hoe Superwood is ontstaan en wat we willen bereiken.
Het ontstaan van het idee
Het ontstaan van het idee
Gori en FL Schmidt ontwikkelen samen het basisidee. Gori heeft het idee dat een technologie vacuümimpregnering kan vervangen en start een samenwerking om deze technologie te ontwikkelen.
Levenscyclusanalyse (LCA) & EPD
Levenscyclusanalyse (LCA) & EPD
In 2002 stellen we de eerste EPD op, die een overzicht geeft van de ecologische voetafdruk van Superwood. Daarom hebben we al sinds 2002 EPD's op onze producten, hoewel dit pas jaren later werd gevraagd door aannemers, architecten en onze klanten.
Zoals te zien is in onze waardeketen, vindt het eigenlijke impregneren en verpakken van de goederen plaats bij Superwood, terwijl de rest van het proces plaatsvindt in de fabrieken van de andere partijen. Dat betekent dat het hout op weg van de zagerij naar de klant langs wel 7 locaties kan gaan.

EU-Milieuprijs

EU-Milieuprijs
Superwood is ontstaan uit de wens om een duurzaam alternatief te creëren voor conventioneel geïmpregneerd hout. Het was voor ons dan ook een groot genoegen om in 2003 de EU-milieuprijs voor duurzame processen te ontvangen voor ons uniek impregneringsproces. Dat heeft ons enorm gemotiveerd en is het bewijs dat we met het juiste project bezig zijn.

PEFC-certificering

PEFC-certificering
In 2007 werden we PEFC-gecertificeerd, wat betekent dat we alleen PEFC-gecertificeerd hout kopen van Scandinavische sparren. PEFC promoot duurzaam bosbeheer door middel van verificatie door derden. Dat betekent dat er meer bomen worden geplant dan er worden gekapt, terwijl er ook rekening wordt gehouden met de biodiversiteit en de lokale bevolking.
Hier meer over PEFC.

Een eerste ontwerp voor een circulaire aanpak wordt ontwikkeld
Een eerste ontwerp voor een circulaire aanpak wordt ontwikkeld
In 2017 ontwikkelen we samen met Rethink Business en Lifestyle & Design Cluster het eerste concept voor een circulaire aanpak. Binnen dat kader maakten we een overzicht van de verschillende gebieden waarin de productie van Superwood zich onderscheidt.
We gebruiken bijvoorbeeld tanks van 1000 liter voor onze verfinstallatie om de vorige metalen emmers van 18 liter te vervangen.

EPD
EPD
Superwood heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt in de fabriek en in de waardeketen. Daarom laten we een nieuw EPD-milieukeurmerk maken om meer te weten te komen over de ecologische voetafdruk van Superwood-gevelbekledingen. De productie vindt gedeeltelijk plaats in Noorwegen en Denemarken, waar verschillende processen intern bij Superwood worden uitgevoerd. Onze producten kunnen momenteel langs vier locaties in Noorwegen gaan op hun weg van de zagerij naar de klant, en drie in Denemarken en Zweden.

Concentratie van productie in Denemarken
Concentratie van productie in Denemarken
In 2019 hebben we onze volledige productie in Denemarken geconcentreerd. Dat vereiste investeringen in onze fabriek in Hampen en het grote voordeel daarvan is dat we nu alle processen achter 's werelds beste planken inhouse kunnen uitvoeren, inclusief de kwaliteitscontrole. Op weg van de zagerij naar de klant komt het hout nu slechts langs 2 locaties.
Speciale maatregelen
- Transport van Denemarken naar Noorwegen is niet langer nodig. We hebben alle productieprocessen overgebracht naar een gecentraliseerde productiefaciliteit in Denemarken. Op deze manier gebruiken we zo min mogelijk energie tijdens het transport.
- Elektriciteit uit groene energiebronnen
- Houtsnippers worden gebruikt als energiebron voor de fabriek. Om een CO2-neutraal warmteverbruik in de fabriek te garanderen, hebben we onze eigen biobrandstofinstallatie gebouwd. Deze installatie verbrandt houtsnippers van de productie, zodat onze proceswarmte niet afhankelijk is van externe bronnen.
- Zelfs het water dat wordt gebruikt om de verfinstallatie schoon te maken, wordt gezuiverd en hergebruikt.
- We werken ook aan het verminderen van ons verpakkingsverbruik.

Cradle-to-Cradle®-gecertificeerd

Cradle-to-Cradle®-gecertificeerd
In 2021 hebben we besloten ons te laten certificeren volgens het internationaal erkende certificeringsprogramma Cradle to Cradle Certified® versie 3.1. Cradle to Cradle Certified® wil het hele idee van de wegwerpcultuur in vraag stellen en een compleet nieuwe manier van ontwerpen, afvalbeheer en consumptie stimuleren. Deze duurzaamheidsstandaard is een verbintenis om het gewenste doel te bereiken: Platinum in alle categorieën.
Onze producten moeten elke twee jaar opnieuw gecertificeerd worden en we moeten vooruitgang kunnen aantonen. De certificering zet ons ook aan het denken over hoe we omgaan met verpakkingen en nieuwe toepassingen voor onze afgekeurde planken. Onze geïmpregneerde planken hebben het Gold-certificaat, terwijl onze geïmpregneerde en geverfde planken het Bronze-certificaat hebben. Onze ongeverfde planken zijn bekroond met Platinum op het gebied van materiaalgezondheid en duurzaam watergebruik (water stewardship), terwijl onze geverfde planken zijn gecertificeerd met Bronze.
Op basis van de certificering hebben we de totale CO2-uitstoot voor de productie in 2021 bepaald en de rest gecompenseerd. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk om nettonuluitstoot te bereiken, zodat er geen compensatie nodig is. We compenseren het deel van de CO2-uitstoot dat we nog niet hebben gecompenseerd in onze productie. Dat komt overeen met 466 ton CO2 op jaarbasis. We hebben dat bereikt via het vrijwillige compensatieprogramma van de VN, dat gericht is op investeringen in windenergie. In de toekomst zullen we investeren in bosbeheer, omdat het zo dicht bij de kern van ons eigen bedrijf en onze bestaansreden ligt.
Lees hier meer over wat Cradle to Cradle Certified® inhoudt.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
We hebben de SDG's geselecteerd op basis van het principe dat we werken met twee doelen die we al goed implementeren en twee die nog veel werk vereisen. Wij geloven dat we op die manier echt een verschil kunnen maken.
SDG 8: eerlijk werk en economische groei
Als onderdeel van SDG 8 hebben we ervoor gekozen om te werken met subdoelen 8.4 en 8.5, die voor ons gaan over het creëren van banen via het project "'s werelds op één na beste planken". Lees hier meer.
SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
Met subdoelen 12.5 en 12.8 werken we aan het recyclen en hergebruiken van grondstoffen. Door ons project "'s werelds op één na beste planken" en de samenwerking met onderwijsinstellingen doen we meer duurzame kennis op binnen onze productie en verankeren we deze kennis in de lokale gemeenschap.
SDG 13: Klimaatactie
Binnen het kader van SDG 13 richten we ons op subdoel 13.3. Het gaat erom dat we ons in alles wat we doen zo veel mogelijk aan de klimaatverandering aanpassen.
SDG 15: Leven op het land
In verband met SDG 15 hebben we bij Superwood besloten om ons te richten op subdoel 15.2. Dat heeft alles te maken met het bevorderen van duurzaam bosbeheer, waaraan we op de lange termijn willen bijdragen door nieuwe bossen aan te planten. Op dit moment ligt onze focus op Finland, waar we in 2022 samen met onze leverancier een bos hebben geplant.
Bekijk hier de video en leer meer over ons werk met de SDG's.

EPD

EPD
Omdat we de hele productie in Denemarken hebben geconsolideerd en de productie voortdurend hebben geoptimaliseerd, hebben we een nieuw EPD-milieukeurmerk laten maken. Het doel is nu om het EPD-keurmerk "tot leven" te brengen, d.w.z. om de kennis die we hebben opgedaan over de ecologische voetafdruk van Superwood in de praktijk te brengen. Daarom hebben we de CO2-voetafdruk toegevoegd aan bestellingen, in onze configuratietool en in onze verkoopdocumenten.
CO2-voetafdruk: nu naar de individuele geveloplossingen.

's Werelds op één na beste planken
's Werelds op één na beste planken
Het project "'s werelds op één na beste planken" werd gelanceerd in 2021. Een grondstof die anders als afval zou zijn geëindigd, wordt in plaats daarvan hergebruikt en krijgt zo een nieuw leven. Daarnaast is het project lokaal verankerd in ons bedrijf, waar we in samenwerking met de gemeente Ikast-Brande mensen met een beperking inzetten bij het sorteerwerk. Er werkten al verschillende goede arbeidskrachten aan het project.
De planken worden momenteel verdeeld over verschillende liefdadigheidsprojecten, materiaalbanken en strategische samenwerkingen.
Ontdek hier meer over 's werelds op één na beste planken.

Zonnepanelen
Zonnepanelen
Eind 2022 installeerden we zonnepanelen op het volledige dak van de fabriek van Superwood in Hampen. We gaan ervan uit dat we daarmee ongeveer 50% van ons jaarlijkse energieverbruik kunnen dekken. Dat komt overeen met ongeveer 1 megawatt en een CO2-besparing van 422 ton per jaar. Het impregneringsproces zelf is zeer energie-intensief en verbruikt ongeveer 2 megawatt per jaar.
De zonnepanelen zijn een aanzienlijke investering waarvan we verwachten dat die zich op de lange termijn zal terugbetalen.
We kunnen er ook voor zorgen dat een groter deel van ons energieverbruik afkomstig is van hernieuwbare bronnen, net als onze biobrandstofinstallatie. Deze investering is nauw verbonden met ons streven naar SDG 7 en 7.2 dat tot doel heeft het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde energiemix te vergroten.

Sustainability Rapport
Sustainability Rapport
Een manier om met milieukwesties om te gaan, is het in kaart brengen van de klimaatimpact van een bedrijf. Daarom zijn we in 2022 begonnen met het verzamelen van de kerncijfers die deel zullen uitmaken van onze ESG-rapportage in 2023. Dit betekent onder andere dat we in de toekomst onze Scope 1-, 2- en 3-emissies in kaart zullen brengen en rapporteren.
Sinds 2002 meten we continu de CO₂-impact van onze producten. Nu breiden we dit uit naar de uitstoot van de productie zelf en van aanverwante activiteiten zoals transport van en naar de locatie. Het doel van het documenteren van deze gegevens is om ambitieuze doelen te kunnen stellen – en ze te halen.
Lees hier ons Sustainability Rapport van 2023.

SDG #7
SDG #7
In 2022 werkten we aan SDG's 8, 12, 13 en 15. Met sommige van die doelen werkten we door in 2023, terwijl we ons werk met SDG 13 als voltooid beschouwen. Om onszelf te blijven uitdagen en ook in de toekomst een positieve bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling, zijn we nu ook begonnen met SDG 7.
We zullen ons in het bijzonder richten op SDG 7.2, dat tot doel heeft het aandeel van hernieuwbare energie in de mondiale energiemix te vergroten. Het feit dat we hier in Hampen zonnepanelen op onze daken hebben geïnstalleerd, die naar verwachting vanaf 2023 ongeveer 50 procent van ons energieverbruik zullen dekken, past hier heel goed bij. We onderzoeken ook of we meters kunnen gebruiken op zinvolle punten in onze productie om onze energie op een intelligente en correcte manier te gebruiken.

Cradle-to-Cradle-Certified®-hercertificering

Cradle-to-Cradle-Certified®-hercertificering
In november 2023 ontvingen we onze nieuwe certificaten van de internationaal erkende Cradle to Cradle Certified® Products Standard, versie 4.0. Na deze hercertificering werden onze geïmpregneerde en geverfde producten opgewaardeerd naar Zilver door de implementatie van een nieuwe en geoptimaliseerde oppervlaktebehandeling. De geïmpregneerde producten behouden hun Gold-status. Platinum werd ons echter niet opnieuw toegekend vanwege de strengere eisen in versie 4.0 op het gebied van materiaalgezondheid. De aanzienlijk strengere eisen in alle categorieën maken een hogere categorisering moeilijk. We zijn dan ook zeer tevreden met het resultaat.

Azo-vrije productie
Azo-vrije productie
We hebben twee alternatieven voor het bestaande impregneermiddel ontwikkeld die azo-vrij zijn. De aanvragen hiervoor zijn naar het Milieuagentschap gestuurd en we wachten momenteel op antwoord.
Design for re-assembly
Design for re-assembly
Als onderdeel van onze strategie naar meer circulariteit ontwerpen we gevels die eenvoudig kunnen worden gedemonteerd zonder beschadiging. Zo kunnen onderdelen hergebruikt worden op andere locaties of in andere formaten. Deze aanpak vereist ook de ontwikkeling van ophangsystemen die montage vergemakkelijken en het hout zo min mogelijk belasten.

Azovrije productie
Azovrije productie
We hebben twee alternatieven ontwikkeld voor het bestaande impregneermiddel – beide vrij van azolen. De aanvragen hiervoor zijn ingediend bij het Deense Milieuagentschap en we wachten momenteel op een reactie.
Gemeenschapsbos
Gemeenschapsbos
We willen een gemeenschapsbos aanplanten waar zowel de natuur als de lokale gemeenschap van kunnen genieten. Een toegankelijk bos dat CO₂ uit de atmosfeer opneemt én recreatieve waarde biedt voor toekomstige generaties.
Mei 2022 – Pilotproject in Finland
Het eerste initiatief is al gestart in Finland in samenwerking met onze leverancier Versowood. We blijven werken aan de ontwikkeling tot 2030, met als doel aan te tonen dat klimaatpositieve commerciële houtproductie mogelijk is.
Klimaatpositief
Zo bereiken we ons 2030-doel – klimaatpositief.

Lees alles over hoe wij omgaan met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Superwood is Cradle to Cradle Certified® en gebruikt dit systeem om duurzame producten te ontwikkelen.
’s Werelds op één na beste plank.
